Naar de inhoud Naar de footer
Trabiss Machines|Lasermachine TI-1390F|Fiber laser snijmachine TI-1390F

Hypermoderne lasermachines komen gewoon uit de Polder

Algemeen nieuws
Home » Nieuws » Hypermoderne lasermachines komen gewoon uit de Polder

Hypermoderne lasermachines komen gewoon uit de Polder

Trabiss Machines

INTERVIEW Noord Hollands Dagblad Februari 2023

Trabiss haalt productie terug naar ons land

 

Ze zijn hypermodern, ultranauwkeurig en ’made in Anna Paulowna’. Trabiss International produceert in de Polder lasermachines die in de industrie en op scholen worden gebruikt. En dat is best bijzonder, zegt directeur Peter Zijlstra.

Anna Paulowna: Want laten we wel wezen: het overgrote deel van dit soort apparaten wordt natuurlijk al decennia lang in ’het verre Oosten’ (lees China of Taiwan) gemaakt. ,,Wij halen de productie terug naar Nederland. De onrust die de laatste tijd in de wereld is ontstaan heeft wel aangetoond dat afhankelijkheid van die landen economisch gezien voor ons heel slecht kan uitpakken’’, zegt Zijlstra.
Lasermachines kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Je kunt er afbeeldingen mee branden in bijvoorbeeld hout of leer. Maar lasers worden ook gebruikt om allerlei materialen (hout, staal, acryl, rubber) te snijden.
Als je het apparaat goed programmeert kan het de meest ingewikkelde bewerkingen aan.
De machines van Trabiss worden gebruikt bij bedrijven en op scholen. Trabiss is zo’n bedrijf dat in een schuurtje is begonnen. Letterlijk een gevalletje ’van je hobby je beroep maken’. Peter Zijlstra was in zijn schuur regelmatig aan het ’draaien en frezen’, vertelt hij. „Ik maakte bij voorbeeld straalmotoren voor modelvliegtuigjes. Ja, van die echte straalmotoren die ook aan een grote Boeing hangen. Die kun je prima in het klein maken. Maar zo’n motor draait met vijftig- tot tachtigduizend omwentelingen per minuut. Dus moet je heel nauwkeurig werken, als er een minieme afwijking in zit gaat alles trillen en ploft de boel uit elkaar. Daarom wil je tot op de honderdste millimeter nauwkeurig draaien. Dat kan op zich wel met de hand, maar digitaal is het natuurlijk veel nauwkeuriger.”

Genezen

Zijlstra maakt voor zichzelf een computergestuurde freesmachine. Hij vogelt eens wat rond op internet en vindt al gauw Chinese bedrijven die voor een mooie prijs digitale frees- en lasermachines aanbieden. „Die ben ik gaan importeren en verkopen.” Hij heeft er snel zijn bekomst van. „Ik heb drie van die lasermachines verkocht, toen was ik genezen. Ze deden het wel, maar ze leverden niet de kwaliteit die ik wilde. En de veiligheid hield ook niet over.” Dat kan anders, besluit hij. En hij richt in 2006 samen met compagnon Martijn Bisschop het bedrijf Trabiss op. ,,Dat is een samenvoeging van onze namen. Tra van Zijlstra, Biss van Bisschop. Met dubbel s, want Trabis met één s bestond al in Spanje. Toen verkochten we nog andere producten. Martijn is in 2007 iets anders gaan doen, we zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan, maar de naam van het bedrijf is gebleven.”

Fulltime

Lasermachine TI-1390F

,,Ik heb het, eerst naast mijn werk, uitgebouwd. In 2013 ben ik fulltime met de meetgereedschappen en machines verder gegaan. In 2020 is Ronald Traast in de directie gekomen.’’ Geen kant-en-klare apparaten meer uit China dus. De onderdelen van de lasermachines worden los besteld, assemblage gebeurt in eigen beheer. Er wordt een tijdje samengewerkt met een bedrijf uit Griekenland. ,,Die ondernemer had dezelfde gedachte: hij wilde ook betere machines dan ze in China konden leveren. Hij was geen machinebouwer en ik kwam wel uit die hoek. Dat vulde elkaar mooi aan.’’ Maar het is op een gegeven moment wel veel werk ,,We vlogen vaak op en neer om daar zelf die machines te bouwen, naar onze wensen.’’

We halen de productie helemaal naar Nederland, besluiten Zijlstra en Traast uiteindelijk. ,,Voor zover ik weet zijn wij een van de weinige bedrijven die dit doen.’’ De hypermoderne machines worden voortaan gemaakt in Anna Paulowna, onderdelen voor de lasermachines worden bij diverse toeleveranciers ingekocht. En ja: daar zitten ook Chinese bedrijven tussen. De lasermachines in de wat lagere prijsklasse krijgen Chinese onderdelen ’onder de kap’. Zijlstra: ,,Ik zie dat zo: in een Fiat zitten andere onderdelen dan in een Mercedes. Maar ze rijden allebei. Zo is het met onze lasermachines ook. In de goedkopere versie komt een Chinese laserkop, de duurdere modellen krijgen een Duitse laserkop.’’ Trabiss bedient al een groot gebied. De lasermachines staan bij de afdeling Beroepsonderwijs van Scholen aan Zee, maar ook bij diverse bedrijven. ,,Onze machines staan van hier tot aan de Franse grens.’’

Assembleren

Fiber laser snijmachine TI-1390FDe machines worden nu nog in elkaar gezet in het eigen bedrijfspand op bedrijventerrein Kruiswijk.
,,Voor de echt grote machines hebben we de beschikking over extra ruimte elders. Nu is het assembleren wat we doen: de onderdelen komen van elders en wij zetten de boel in elkaar.”,,Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst de onderdelen zelf gaan maken. Probleem is dat de prijs dan waarschijnlijk ook omhoog moet en we wel een beetje betaalbaar willen blijven.” ,,Onze machines zitten qua prijs nu tussen een A-merk en een Chinees product in.’’ Hoe ziet hij de toekomst? Flink doorgroeien? ,,Ik ben van oorsprong Texelaar, dus ik ben redelijk nuchter. Het moet wel haalbaar
zijn allemaal.”

Persoonlijke service

,,We willen goeie apparaten leveren en houden van persoonlijke service. Liever wat kleiner en een goed contact met de klanten, dan groot en onpersoonlijk.’’